Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2014

 ORANGE   -  Daruj Vianoce 2014 úspešné projekty

Tak ako každý rok aj v roku 2014 sme sa ako zariadenie, ako dobrovoľníci, aj naše OZ rodičov zapojili do projektu nadácie Orange Daruj Vianoce. Z ôsmich zaslaných projektov bolo sedem projektov úspešných.

OZ – združenie rodičov zaslalo projekt „Čarovný vianočný deň“. 28 klientov 4 zákonní zástupcovia plus personál zariadenia navštívili vianočnú Nitru. Program bol naozaj pestrý, filmové predstavenie, občerstvenie v McDONALDE, návšteva vianočných trhov. Záver výletu patril návšteve Nitrianskeho hradu. Na spiatočnej ceste domov každý zúčastnený dostal malé prekvapenie – darček. Vďaka zaslanému projektu prežili klienti zariadenia deň plný prekvapení a zážitkov.

„Pre nás výnimočný, pre iných všedný deň“- to je názov ďalšieho projektu, ktorý napísala naša kolegyňa Evka. Pripravila pre 5 klientov prekvapenie v podobe zážitkov – pre nás bežných, pre nich nevšedných. Aké to boli..... . Návšteva cukrárne, reštaurácie a filmové predstavenie v 3D kine. Bol to darček v podobe zážitku, ktorý priniesol pre klientov „výnimočný deň“, kedy mohli získať nové sociálne skúsenosti a zručnosti, zvýšilo sa ich sebavedomie, necítili sa iní, znevýhodnení, ukrátení o bežný život.

„Vianočné prekvapenie pre Petra“ – to bol názov projektu dobrovoľníčky Alexandry. Tá sa rozhodla spríjemniť vianočné chvíle klientovi Petrovi, ktorý veľmi trpí tým, že rodina o neho nemá záujem. Vzhľadom k tomu , že Peter má minimálny príjem nemôže si dovoliť kúpiť nové ošatenie. Preto v projekte riešila vlastné moderné oblečenie na zimu príznačné pre mladého dvadsaťročného muža.

Vianočné prekvapenie“ – názov štvrtého projektu kolegyne Jarky Š. , ktorý bol zameraný na zakúpenie a darovanie dvoch rádioprijímačov pre našich dvoch klientov. Hudba, počúvanie hovoreného slova znamená pre nich kontakt s vonkajším svetom, obohatenie ich komunikácie.

 „Didaktická pomôcka pre chlapca s autizmom“ – to bol názov ďalšieho projektu kolegyne Jarky K. Zakúpená pomôcka LOGICO PRIMO je určená na rozvoj komunikácie, vnímania, myslenia a koncentrácie pozornosti. Hoci pomôcku dostal malý Vojto, bude slúžiť na rozvoj schopností aj ostatným klientom u ktorých to postihnutie dovolí.

Hojdačka pre Adrianu“ a  „Pomôžme si navzájom“ sú dva projekty kolegyne Zdenky a Alice, ktoré boli úspešné v druhej sérii projektov, kde prispievali individuálny darcovia. Oba projekty budú realizované do konca januára 2015. V projektoch bola riešená hojdačka do exteriéru zariadenia pre klientku Adrianu a v druhom projekte bola riešená materiálna pomoc Viktorka a jeho bratov.

Na záver veľké Ďakujeme, ktoré patrí tvorcom projektov, ľuďom, ktorí sa rozhodli pomôcť a samozrejme realizátorom projektov.

Zo všetkých zatiaľ zrealizovaných projektov prikladáme fotodokumentáciu.

 

Besiedka

     Keď hviezdy na nebi sa zmenia na milióny smajlíkov a všetkým deťom vládne macko s bábikou, dospelým sa srdcia otvoria a všade vládne šťastie, radosť a pohoda sú tu Vianoce. To je čas, keď sa i v našom zariadení všetci každoročne stretneme pri rozsvietenom vianočnom stromčeku, potešíme a zabavíme sa pri programe,  ktorý si pod tvorivým vedením  našich pracovníkov pripravili deti. A opäť sa bolo na čo pozerať! Hovorené slovo sa striedalo so spevom a tancom, zneli vianočné vinše, koledy, scénky o narodení Ježiška a Vianočnom stromčeku, tance od výmyslu sveta na rôzne hudobné žánre. Deti si za svoje úsilie a šikovnosť zaslúžili obdiv a veľký potlesk od vďačných divákov.

Športový deň

     Dňa 10.9.2014 sa v našom zariadení konal športový deň, ktorý sa niesol v duchu hesla „Hop a skok!“ Tomuto heslu zodpovedali aj športové disciplíny, ktoré pripravili jednotlivé oddelenia – Preteky na člnoch, Kop loptou do brány, Beh s mašľou, Tučniaci na výlete. K príjemnej športovej atmosfére nám prispelo aj nádherné slnečné počasie a tak si naši kamaráti, niektorí aj s pomocou svojich ergoterapeutov a asistentov, mohli s chuťou zašportovať. Po absolvovaní súťaží nasledovalo vyhodnotenie a na záver sme sa rozlúčili pokrikom, ktorý bol heslom dňa: „ Hop a skok“.

REKONDIČNO – RELAXAČNÝ POBYT DUCHONKA

     V dňoch 17 – 19.9.2014  sa PSS zo ZSS „Harlekýn“ zúčastnili jesenného pobytu v chatovej osade JONAQ – Duchonka.   „Rodičovské združenie“ pri ZSS HARLEKÝN,  umožnilo 13 PSS prežiť tri dni trochu inak....Pobyt bol odmenou za ich celoročné pracovné a spoločenské aktivity.
    Príjemné slnečné dni  strávili zväčša turistickými vychádzkami. Spoločne  sa poprechádzali po Duchonke, hľadali  huby, sledovali zmeny prírode na jeseň. Spoločné kroky viedli po náučnom chodníku z Duchonky na Kulháň.
Po večeroch  sa venovali športovým aktivitám / hry s loptou, stolný tenis, badminton/ a pobyt  ukončili spoločnou operačkou s príjemným posedením pri ohni. Domov  sa vrátili s novými zážitkami. Vďaka patrí „Rodičovskému združeniu“ za okamihy, ktoré   mohli spoločne prežiť. 

Varenie zo záhrady

     Obyvatelia ZSS „Harlekýn“ Topoľčany sa v rámci voľno - časových  a záujmových aktivít  venujú práci v záhrade. Na jar zasadili semienka a teraz v lete , keď záhrada zarodila vymýšľajú ako dopestované plody čo najlepšie spracovať. Tohto roku sa veľmi dobre darí v pestovaní cukety. Pozbierali  už niekoľko desiatok kíl, ktoré tety kuchárky spracovali v kuchyni. Keďže cukety stále rastú, rozhodli sa pripraviť si  cuketové placky. Čistili, strúhali, smažili dve družstvá, starší a mladší. Každý si mohol vyskúšať urobiť placku. Bolo že to zábavy , keď sa placka nepodarila prevrátiť. Vôňa sa šírila celým zariadením. Keď sa každý účastník vystriedal niekoľkokrát pri platni, nasmažili dve plné tácky, mohlo sa začať s konzumáciou. Mladí majstri kuchári sa so svojimi plackami podelili aj s ostatnými kamarátmi, ktorí sa súťaženia nezúčastnili.

Letné aktivity z podpory IUVENTY

V mesiaci máj 2014 päť zamestnancov ZSS „Harlekýn“ ako dobrovoľníci absolvovali školenie na tvorbu projektov , ktoré organizovala  IUVENTA. Téma projektu IUVENTA COMPRAX bola zameraná na tvorbu projektov na rôzne tvorivé aktivity pre postihnutých ľudí. Z vyššie uvedenej aktivity vzišlo 5 úspešných projektov, ktoré sa zrealizovali v mesiaci jún – júl 2014 priamo v zariadení sociálnych služieb „Harlekýn“ Topoľčany. Boli to nasledovné tvorivé aktivity, kde PSS mohli zapojiť svoju tvorivosť, zručnosť, športové nadanie , ako aj aktivity spojené s relaxom a dobrou náladou.

Projekt „Deň plný smiechu bol zameraný na vytvorenie pohody, dobrej nálady , ale aj nácviku komunikačných zručností s neznámym človekom – šašom Ľubošom. Aktivita bola zrealizovaná na profesionálnej úrovni všetkých účinkujúcich, kde v danú chvíľu boli zastreté všetky rozdiely medzi účinkujúcimi.

Projekt „Prekročme spolu hranice“ bola arteterapeutická  dieľňa, na ktorej sa zúčastnili deti zo základnej školy, dobrovoľníčky zo stredných škôl a PSS zo zariadenia . V tvorivých aktivitách, „čarovné náramky“, „kvetinové košíčky“, „veselé tanieriky, „lopáriky“ ukázali všetci zúčastnení svoju zručnosť, ale najmä schopnosť vzájomne si pomôcť. Sledujúc šikovné ruky zúčastnených nebolo rozoznať rozdiel medzi zdravou populáciou a našimi PSS.

Projekt „Veselé kreslenie na ranči“ aktivita bola zameraná na turisticko-tvorivú činnosť spojenú s poznávaním živých zvierat žijúcich na ranči vzdialenom 15 km od zariadenia. PSS mohli na vlastné oči vidieť zvieratá, skúsiť ich nakŕmiť . Svoje zážitky so skutočným stretnutím so zvieratami zároveň premietli do tvorivej aktivity kreslenia, vyfarbovania, modelovania, lepenia jednotlivých zvierat.

Projekt „Piráti z Karibiku“ táto aktivita bola veľmi kreatívna, čo do prezlečenia súťažiacich , ako aj nápaditých disciplín. PSS z deviatich zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti NSK súťažili v nasledovných disciplínach: - lov chobotníc, hod záchranným kolesom, preteky člnov, maľovanie pirátskej šatky. Účastníci podujatia strávili spolu príjemné a veselé „pirátske dopoludnie“, precvičili svoju zručnosť a šikovnosť a odniesli si veľa krásnych zážitkov. Pirátske dopoludnie ukončili pri pravom „pirátskom guláši“.

Projekt „Veselé farbičky“ bol posledným realizovaným projektom z podpory IUVENTA COMPRAX. Cieľom projektu bolo vytvoriť dobrú náladu, rozvoj zručností a fantázie pri zhotovovaní „Šaša“ z papiera. Na záver tvorivej a veselej aktivity si všetci zúčastnení pochutili na torte, ktorá ako inak mala podobu „ Šaša“.

Všetky uvedené aktivity mali jeden spoločný cieľ, vyčariť úsmev, pohodu a dobrú náladu všetkým zúčastneným. Veríme, že opäť v blízkej budúcnosti budeme môcť formou projektov v tvorivých aktivitách pokračovať.

Akvárium

     Dňa 31.3.2014 sa v ZSS HARLEKÝN Topoľčany  konalo tvorivé odpoludnie pod názvom “ Akvárium“, do ktorého sa zapojili PSS zo všetkých oddelení. Využitím rôznych výtvarných techník sa po chvíli krabice, poháre začali meniť na akváriá, v ktorých plávali pestrofarebné rybičky a chobotničky. V jednom akváriu sa objavila i živá rybka, ktorá všetkých veľmi potešila. Na záver sme si urobili výstavku akvárií a vyzdobili si s nimi jednotlivé oddelenia.

 

Maľované tváričky

 

    Naše dievčatá sú krásavice a ešte väčšie parádnice. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme si u nás v ZSS Harlekýn Topoľčany, v jedno marcové popoludnie aspoň na krátky čas otvorili „salón krásy - nechtové štúdio, kozmetický  i kadernícky salón“. A skrášľovanie mohlo začať! Naše dievčatá sú vždy šikovné a aktívne, ale teraz sa priam predháňali, aby si všetko mohli vyskúšať. A veru aj vyskúšali!  Ak ste zvedaví, ako to dopadlo, pozrite si naše fotografie.

 

Valentínske  srdiečko

     13.2.2014 sa v ZSS Harlekýn konalo tvorivé odpoludnie pri príležitosti sviatku svätého Valentína. Do činnosti sa zapojili všetky šikovné ruky našich obyvateľov. Niektorí sami, iní zase s pomocou tiet vytvorili nádherné srdiečka- symboly lásky a priateľstva. Srdiečkami si vyzdobili interiér zariadenia, no niektoré skončili na druhý deň v rukách zamestnancov, ako prejav priateľstva a poďakovanie.