Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové rok 2022

16. 12. 2022

Vianočná besiedka

Radostné, čarovné, bohaté, pokojné, láskyplné.....Iba jediné sviatky v roku majú toľko prívlastkov – a to sú VIANOCE. Niet vari krajších sviatkov.

Na Vianociach sú krásne už samotné prípravy. Aj obyvatelia ZSS „Harlekýn“ sa s radosťou na tieto sviatky pripravujú. Najskôr si spolu so sociálnymi pracovníkmi vyzdobili jednotlivé oddelenia, rozsvietili vianočné stromčeky, napiekli chutné pečivo.

Pri všetkých prípravách však nesmieme zabúdať na hlavné poslanie  Vianoc.  Vianoce sú sviatkami lásky a pokoja. Sú to chvíle, kedy je najhlavnejšie byť spolu a cítiť, že sme tu jeden pre druhého. Práve túto atmosféru sme si vyčarovali na vianočnej besiedke. Obyvatelia sa stretli v jedálni zariadenia pri zdobení medovníkov. Počas akcie zneli vianočné koledy, ktoré nám prišiel zahrať a zaspievať Ronald. Obyvatelia si nielen zaspievali, ale aj zatancovali. Ako občerstvenie sme pripravili vianočný punč. Na záver sme si popriali, aby každý z nás mal srdce vždy otvorené a v tomto nádhernom čase vianočnom vnímal to tiché šeptanie radosti.

 

ADVENTNÉ OBDOBIE U NÁS V ZARIADENÍ

Mikuláš, čert a anjel v meste

Nielen  deťmi, ale aj dospelými obľúbenou tradíciou je Mikuláš spolu s čertom a anjelom. Večer pred sviatkom sv. Mikuláša si čistíme čižmičky v nádeji, že nám Mikuláš do nich dá sladkú nádielku.

Stalo sa tradíciou, že obyvatelia z nášho zariadenia chodia do mesta, kde na námestí privítajú spolu s ostatnými obyvateľmi Topoľčian sv. Mikuláša. Po privítaní a rozsvietení vianočného stromčeka, sme si vypočuli básničky a pesničky v podaní detí. Následne sme sa poprechádzali po krásne osvetlenom námestí. Krásnu predvianočnú atmosféru sme si priniesli domov do zariadenia.

MIKULÁŠ v ZSS HARLEKÝN

Keď  je zima, keď je mráz, navštívi nás  Mikuláš. 

Ani tento rok našich obyvateľov  Mikuláš neobišiel. Prišiel aj so svojim pomocníkom Čertom . Zvítali sme sa vonku v areáli. V kotli varili ,,kuchári“ sociálny pracovníci voňavú kapustnicu.   Po prednese básničiek, zaspievaní pesničiek sa začalo s obdarovávaním.  Nikto neobišiel na prázdno, obyvatelia s bohatými balíčkami, zamestnanci s ovocím.  Sviatočné dopoludnie sme ukončili radostnou zábavou, spevom  a tancom na čerstvom vzduchu.

 

VIANOČNÉ   PEČENIE

Rozplývajúca sa sladká vôňa z pečenia vianočného pečiva  nám pripomenula , že Vianoce sa blížia.

 Sociálni pracovníci s obyvateľmi  zhotovovali  rozmanité sladké dobroty. Máme napečené: medovníčky, linecké pečivo, medové srdiečka, grilážky, plnené oriešky...

Pri pečení bola zúčastnená väčšina obyvateľov. Okrem sviatočnej atmosféry, prípravou chutného vianočného pohostenia pre všetkých obyvateľov , mali najväčšiu radosť ,,kuchtíci“ obyvatelia.

 

JESENNÉ DEKORÁCIE

     Ako švihnutím čarovného prútika k nám opäť zavítala pani Jeseň. Priniesla chladnejšie, ale zato pestrejšie obdobie, plné pokladov, ktoré sa podarilo objaviť aj klientom zo zariadenia sociálnych služieb Harlekýn. Klienti spolu s tetami  predviedli svoju fantáziu, kreativitu a nápady počas jesenných tvorivých dielní v zariadení.  Úsilie a námaha, ktoré pri svojej tvorbe vynaložili, sa premenili na krásne výrobky a jesenné dekorácie. PSS sa tešili zo svojich výrobkov, ale aj z prác svojich kamarátov. Zhotovené dekorácie navodili jesennú atmosféru nielen vo vnútri  zariadenia, ale aj  pri vstupoch  na jednotlivé oddelenia. Obdivovať ich môžeme po zvyšok jesenného obdobia.
 

Zázrak prírody menom šípky

 Šípky sú liečivými plodmi z ruže šípovej. V jesenných mesiacoch sú ľahko dostupné a nájdete ich takmer kdekoľvek .Šípky obsahujú vysoké množstvo vitamínov a sú prospešné pre telo a celkový zdravotný stav. Výborným tipom na zužitkovanie šípok je čaj, džem či šípkový sirup.

Silu a liečivú schopnosť šípok poznajú aj PSS zo ZSS „Harlekýn“ v Topoľčanoch. Už niekoľko rokov, vždy v októbri, sa venujú zberu a spracovaniu šípok. Príjemne strávený deň v prírode, trochu škrabancov, ale hlavne plné košíky šípok sú začiatkom usilovnej práce. Potom nasleduje už samotné spracovanie šípok. Jedna časť sa očistí a pripraví na sušenie a z druhej sa pripravuje džem. Výsledkom niekoľko hodinového varenia, miešania, pasírovania a opäť miešania je chutný džem.

Ak si chcete dopriať tento zázrak z prírody počas zimy aj vy,  je najvyšší čas na ich zber.

Jablko na mnoho spôsobov

    Jeseň je obdobie, keď sa zberá úroda zo záhrad a sadov.Typickým ovocím pre toto obdobie je jablko plné vitamínov. Preto sme vyhlásili Deň jablka a rozhodli, že si na každom oddelení urobíme nejakú jablčnú maškrtu.

    Každé oddelenie prišlo s vlastným nápadom. Naši klienti sústredene strúhali jabĺčka, vaľkali alebo miešali cesto. Výsledkom boli jablkové palacinky, štrúdľa, jablkový koláč alebo ovocný jablkový pohár. Vôňa pripravených dobrôt sa niesla celým zariadením a naši klienti si pri čaji alebo káve na nich pochutili.

Fidlikára

   Aj štrngot kľúčov pomáhal zdravotným klaunom, ktorí  zavítali do nášho zariadenia 20.09.2022 so špeciálnym predstavením Fidlikára, aby sa priblížili našim prijímateľom sociálnych služieb postihnutých  autizmom. Predstavenie si pozrelo 14 našich prijímateľov sociálnych služieb v dvoch skupinách. Program bol pripravený tak, aby klauni pracovali s každým prijímateľom osobitne a zároveň reagovali na celú skupinu. Niekedy to bolo spievanie vlastného mena, zvuk hudobného nástroja, alebo cinkanie kľúčov, ktoré našich klientov inšpirovalo, aby vykukli zo svojho sveta. Každý si prežíval predstavenie po svojom a to je správne. Nemuseli sa prispôsobiť Fidlikáre, tá sa prispôsobila im.

 

Sme tu pre Vás už 30 rokov

ZSS „Harlekýn“ v Topoľčanoch si tento rok pripomenul  30 rokov od času,  kedy otvorilo  brány pre svojich prvých prijímateľov. Vo svojich začiatkoch to bolo zariadenie určené pre deti a mládež s mentálnym postihnutím. Počas 30 rokov sme prešli mnohými zmenami. Zrekonštruovali sa budovy, zveľadil areál, rozšírili sa poskytované služby. V súčasnosti poskytujeme služby 54 prijímateľom sociálnych služieb /ďalej PSS/  s mentálnym postihnutím a prijímateľom sociálnych služieb postihnutých pervazívnou vývinovou poruchou  formou ambulantného, týždenného a celoročného pobytu. O klientov sa stará 64,5 zamestnancov.

Pri príležitosti 30 výročia zariadenia sme v spolupráci s rodičovským združením pri našom zariadení,  pre našich PSS pripravili deň plný zábavy, súťaženia, tanca a smiechu. Dopoludnie bolo určené súťažno-zábavným disciplínam,  ktoré sme striedali s tancom. Počas dopoludnia PSS sprevádzal maskot zariadenia Harloš, ktorý sa staral o dobrú náladu. Na dvore zas naši kolegovia pripravovali obed -  fazuľovicu  a rodičovské združenie pre našich PSS zabezpečilo pizzu. Po chutnom obede nás čakalo divadelné predstavenie „Vajíčko a jeho kamaráti z lesa“. Počas predstavenia sa klienti zapájali do divadelnej hry, spievali, tlieskali a na ich tvárach sme pozorovali úsmev a dobrú náladu.

A čo si priať na záver?

Šťastných prijímateľov sociálnych služieb, spokojných príbuzných a zamestnancov so srdcom na pravom mieste, ochotných  poskytovať sociálne služby prijímateľom sociálnych služieb s láskou a porozumením.

 

Rekondično-relaxačný pobyt  Duchonka

Začiatkom letných prázdnin  sa osemnásť PSS z  „HARLEKÝN“ Zariadenie sociálnych služieb Topoľčany  zúčastnilo rekondično- relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme realizovali už po ôsmykrát . Výlet bol odmenou za  celoročné pracovné a spoločenské aktivity našich PSS.

    PSS, tak mohli prežiť 3 dni plné aktívneho pohybu v objatí prírody.  Horúce slnečné dni sme strávili zväčša pri bazéne. Plavci, neplavci -všetci sa v bazéne vyšantili. Kúpanie sme striedali s relaxom na dekách. Večere patrili vychádzkam okolo vodnej nádrže Duchonka.  O príjemné prekvapenie sa nám postarala naša kolegyňa Ivanka so svojou kamarátkou –poníkom Scherinkou.  Pobyt sme  ukončili tradičnou spoločnou opekačkou.

 Domov sme sa vrátili spokojní,  plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

 

„Máj, máj, zelený“ – stavanie mája, majáles

 „Máj, máj, máj zelený pod oblôčkom sadený“

V májové dopoludnie sme sa stretli všetci vonku v areáli . Chlapci priniesli máj na nádvorie zariadenia v  doprovode harmoniky a spevu. Dievčatá májku ozdobili farebnými stuhami, aby bola krásna, farebná. Pod taktovkou Lukáša Bagu, ktorý celú akciu doprevádzal hrou na harmonike, sme si veselo zatancovali i zaspievali.

Stavanie Mája má  dlhoročnú tradíciu, ktorú si udržujeme aj v našom zariadení. 

 

JAR  V ZÁHRADE – JARNÉ UPRATOVANIE

 Jar  je obdobím, keď nás prvé slnečné lúče lákajú von do našich záhrad. Upraviť a skrášľovať si okolie po zime sme sa rozhodli aj my u nás v zariadení.  

PSS spolu so zamestnancami  priložili ruky k dielu. Pred svojimi oddeleniami vyhrabali trávnaté plochy, vyčistili kvetinové záhony. Ďalej sa opilovali stromy a kríky, zametali chodníky ,umiestnil záhradný nábytok. Okrem nasýtenia očí, sme mysleli aj na zdravie a posadili sme záhradku,  kde nám rastie  reďkovka, cvikla, hrášok, cibuľa, cukety, uhorky, kukurica ...

Takto upravený areál je miestom, kde sa cítime dobre a využívame ho na relax a aktívne trávenie voľného času.

 

Rozkvitnuté okná- výsadba letničiek

Kvety prinášajú farebnosť, vôňu do našich domov, pohladia oko i dušu. Ako v každej domácnosti, i v našom zariadení, je koniec apríla spojený s výsadbou muškátov a letničiek.

PSS sa na jednotlivých oddeleniach pustili do vysádzania kvetov. S pomocou zamestnancov do črepníkov vysadili krásne ,farebné  muškáty, ktorými vyzdobili okná a terasy. Tento rok pribudol aj nový kvetinový záhon, do ktorého sme vysadili hortenzie. Taktiež sme na výsadbu využili dutý peň topoľa a dali mu šancu na druhý život.

Takto vysadený exteriér  bude počas leta príjemným miestom na   relax, aktívne trávenie voľného času, miestom na stretnutia, rozhovory s kamarátmi.

2.apríl – Svetový deň povedomia s autizmom

     Symbolom autizmu je modrá farba – farba komunikácie  a ústredná farba celej  kampane Rozsvieť modrú. Rozsvieť modrú je celosvetová kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o autizme, zdôrazniť potrebu pomoci, ktorá vedie k zlepšeniu kvality života ľudí s autizmom. Do tejto kampane sa 2.apríla zapojilo i naše zariadenie, v ktorom máme spolu 25 klientov s PAS  – oddelenia sme si vyzdobili v modrých farbách, obliekli sme sa do modra , naše tvorivé i hravé aktivity sa niesli v modrých farbách.

Autizmus je všade okolo nás. Niektorí s ním žijeme každodenne, niektorí ho vnímame len z počutia. Ľudí trpiacich na toto ochorenie však stále pribúda. Preto je dôležité byť vnímavým na ľudí okolo nás, na ich potreby a starosti.

 

Veľkonočné tvorivé dielne

 Veľkonočné sviatky sú obdobím, na ktoré sa všetci tešíme, pretože po chladných zimných mesiacoch prichádza jar. Príroda sa prebúdza a slnko do našich domovov prináša novú energiu. 

Dňa 5.apríla sa v ZSS Harlekýn v Topoľčanoch konalo tvorivé odpoludnie pod názvom „Veľkonočné tvorivé dielne“. Jednotlivé oddelenia sa zmenili na kreatívne a umelecké dielne. Naši PSS sa s pomocou personálu pustili s radosťou do tvorenia. Pripravené pomôcky (farebné papiere, lepidlá, výkresy, prírodný materiál...) sa začali pod šikovnými rukami premieňať na symboly jari- kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka, voňavé medovníky... Výsledkom našej práce sú nádherné, nápadité a jedinečné veľkonočné dekorácie, ktoré skrášľujú priestory nášho zariadenia. 

 

Valentín v ,,Harlekýne“

Všetko čo potrebujete k životu je láska, ale sem tam kúsok čokolády tiež nezaškodí ...


Deň Svätého Valentína sme oslávili veselou náladou a zmysluplnou aktivitou. Pri tejto príležitosti sme s PSS napiekli sladké i slané dobroty napr. sladké muffiny, palacinky, srdiečkovú tortu,  ktoré potešili naše brušká. Ešte pred samotnou oslavou sme si vyrobili  valentínsku výzdobu a svoje oddelenia krásne vyzdobili.

Prežili sme spolu pekne dopoludnie v spoločnosti tých, ktorých máme radi. Zaslúženou odmenou bola pre PSS ochutnávka napečených dobrôt. Okrem pečenia sme si darovali milý  úsmev, vľúdne slovo, objatie, či peknú pieseň.