Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2019

19. 2. 2019

Všetko najlepšie!

V mesiacoch január- február sa dožili životného jubilea naši dvaja PSS. Adriana oslávia 30 rokov a Juraj 40 rokov.

Oslávenci si pre svojich kamarátov s pomocou personálu pripravili občerstvenie. Podávali sa chlebíčky a narodeninová torta. Po srdečných gratuláciách nasledovala oslava s pochutením si na všetkých pripravených dobrotách.

 

ĎAKUJEME

Dôkazom  toho, že dobrí ľudia na nás nezabúdajú boli stretnutia v predvianočnom období .

Veľké ĎAKUJEME patrí týmto dobrodincom :

Poďakovanie patrí p. Bodockej za vynikajúce muffiny , ktorými  spestrila  Mikulášsky deň.

Nadácia Pontis sprostredkovala zbierku šatstva , ktorú pre PSS zo Zariadenia sociálnych služieb  Harlekýn uskutočnili zamestnanci z firmy ZKW Topoľčany . Maltézski  rytieri potešili našich PSS svojou prítomnosťou a  s bohatými mikulášskymi balíčkami.

Zamestnanci ALIANZ obdarovali  našich PSS tým, že si našli chvíľku  stráviť čas, porozprávať sa , pomaškrtiť  si na  torte ktorú priniesli  spoločne s prvým darčekom pod stromček - televízorom .

MIKULÁŠ

Mikuláš  začal  vianočné obdobie a  štedro obdaroval   našich PSS aj tento rok.

Dňa 05.12. 2019 v dopoludňajších hodinách zavítal Mikuláš aj so svojim pomocníkom Čertom k nám do Zariadenia sociálnych služieb Harlekýn  Topoľčany, aby rozdal balíčky a vytvoril  radostnú  atmosféru. V odpoludňajších hodinách sme boli ako je už našou tradíciou privítať Mikuláša v našom meste.

VIANOČNÁ  BESIEDKA

Dňa  18.12.2019 vládla v Zariadení sociálnych služieb Harlekýn Topoľčany veselá vianočná pohoda. Vytvorili sme si ju pri rozsvietenom vianočnom stromčeku vzájomne vystúpeniami jednotlivých oddelení . Našim spoločným cieľom bolo  tešiť sa z príchodu Vianoc . Rozžiarené oči PSS a úsmevy na tvárach boli dôkazom toho , že sa nám to podarilo, a tak sme si spoločne zaželali Šťastné a veselé Vianoce.

Vianočné tvorivé dielne

      Dňa 12.12.2019 sa v priestoroch nášho zariadenia uskutočnil už tradičný tentokrát 13.ročník Vianočných tvorivých dielní. V tomto predvianočnom čase sme si pozvali do priestorov nášho zariadenia kamarátov zo  ZSS  v pôsobnosti NSK, aby sme sa spolu zabavili i čo to nové naučili pri vypekaní vianočných koláčikov a zhotovovaní vianočných ozdôb a dekorácií. Zároveň si takto priblížime aj prichádzajúce vianočné sviatky, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia a pohody. Tohtoročné Vianočné tvorivé dielne sa nám podarilo realizovať aj vďaka finančným prostriedkom, ktoré sme získali prostredníctvom  projektu z Nadácie Orange „Daruj Vianoce“.

 

Disko príbeh – 80.rokov

         Disko príbeh – 80.roky – to je názov akcie, na ktorej sme si v našom zariadení 30.10.2019 pripomenuli hudobné hity 80.rokov. Hudobno – zábavného dopoludnia sa zúčastnilo osem zariadení sociálnych služieb. V prvej časti sme si v skupinách zaspievali známe hity rokov osemdesiatych alebo sme sa naučili disco tanec na pieseň Michala Davida. V druhej časti sa každé zariadenie predstavilo krátkym programom – spievali sme, tancovali a  pri Poupatách od Michala Davida sme si dokonca zaspomínali na spartakiádu. Vystúpenia sprevádzal povzbudivý a hlavne obdivný potlesk.Každé vystúpenie bolo originálne, jedinečné a potlesk si všetci právom zaslúžili.

Jablko na mnoho spôsobov

 

            Jeseň je obdobie, keď sa zberá úroda zo záhrad a sadov. Aj na našich jabloniach sa tento rok urodili pekné jabĺčka, a tak sme sa rozhodli, že si na každom oddelení urobíme nejakú jablčnú maškrtu. 

Na jednotlivých oddeleniach zavládol pracovný ruch. Naši klienti sústredene strúhali jabĺčka, vaľkali cesto, plnili štrúdle,pripravovali cesto na koláče a netrpezlivo čakali, kedy sa jablčné špeciality upečú. Vôňa jabĺk a škorice sa niesla celým zariadením. Na upečených  štrúdľach a koláčoch si klienti pri čaji a káve pochutili.

štr

                 DEŇ  S MALTÉZSKÝMI RYTIERMI

 

   Októbrové dopoludnie 04.10.2019  sme strávili v spoločnosti maltézskych rytierov.  Člen Rádu maltézskych rytierov pán Ing.  Rudolf  Páleš spolu so svojimi pomocníkmi pripravili pre našich PSS deň plný prekvapení. Spoločne sme sa vybrali do Nitrianskej Blatnice a odtiaľ pri rotundu  sv . Juraja.   Obdivovali sme jesennú  prírodu, kostolík, dozvedeli   sme sa o histórii tohto pútnického miesta a o Ráde maltézskych rytierov.

    Spoločne sme si zašportovali, zahrali sa loptové hry, prešli sa po lese, hľadali huby a zbierali drevo na oheň.  Popritom si PSS pochutnávali na nanukoch, koláčikoch, ovocí. Niektorí PSS pomáhali pri založení ohňa a pri opekaní  špekáčikov, slaninky . Bol to príjemne strávený deň, plný radosti, nových priateľstiev . Rád maltézskych rytierov zabezpečuje podobné charitatívne akcie už viac ako tisíc rokov.

Vitamínová bomba  

Dňa 12.09. 2019 sa v slnečné dopoludnie v jedálni nášho zariadenia uskutočnila pestrofarebná akcia s príchuťou leta. Na stoloch čakali našich PSS rozličné druhy ovocia . Úlohou bolo očistiť, pokrájať na kúsky ovocie, vysypať ho do veľkej misy, ktorú Janko so Slávom starostlivo premiešavali . Výsledkom spoločného snaženia bola vynikajúca vitamínová bomba.  

 

REKONDIČNO – RELAXAČNÝ POBYT DUCHONKA

    V dňoch 7. – 9.8. 2019  sa devätnásť  PSS zo ZSS „ HARLEKÝN“ zúčastnilo rekondično – relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme mohli realizovať už po šiestykrát vďaka rodičovskému združeniu pri ZSS „HARLEKÝN“ a tiež vďaka grantovému programu spoločnosti SIEMENS s.r.o.

    Naši  PSS, tak mohli prežiť 3 dni plné aktívneho pohybu v objatí prírody. Horúce slnečné dni sme strávili zväčša v bazéne, kde niektorí PSS relaxovali, iní sa učili plávať, šantili,  tešili sa z príjemného osvieženia vo vode.. Po večeroch sme sa venovali prechádzkam ,športovým a  spoločenským aktivitám, pri ktorých sa utužovali priateľstvá. Pobyt sme ukončili tradičnou opekačkou a posedením pri táboráku.

       Domov sme sa vrátili spokojní,  plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

 

Všetko najlepšie

     Stalo sa tradíciou, že posledný  júnový týždeň  sa koná v ZSS Harlekýn veľká oslava. Mnoho našich PSS oslavuje práve v letných mesiacoch narodeniny a meniny, a preto spoločne trávime odpoludnie plné zábavy a maškrtenia.

     Občerstvenie si  s pomocou personálu pripravili samotní oslávenci. Podávali sa špekáčiky, slanina a zeleninovo-cestovinový šalát. Na záver sme si horúci letný deň schladili nanukom.

     Po ochutnaní všetkých dobrôt nasledovala zábava, spev striedali spoločenské hry. Posedenie sa vydarilo o čom svedčila dobrá nálada všetkých zúčastnených.

BOCCIA 2019

     Dňa 12.6.2019 sa konal v ZSS „ Harlekýn“ v  Topoľčanoch   5. ročník o putovný pohár v turnaji BOCCIA. Turnaja sa zúčastnilo 7 zariadení sociálnych služieb: ZSS Benefit  Ľudovítová, ZSS v Kaštieli  - Horné Obdokovce, ZSS Clementia  Kovarce, ZSS  Harmónia -   Horné Štitáre, ZSS  Môj domov – Topoľčany, Archa DSS Bánovce nad Bebravou a ZSS Harlekýn Topoľčany. 

     Všetci hráči pristupovali ku hre so záujmom a zodpovedne. Mnohé hry boli vyrovnané a o výsledku rozhodovali centimetre. Priebeh turnaja bol napínavý do poslednej chvíle. Prestávky si vyplnili sladkým občerstvením a rozhovormi.

     Vo finále sa stretlo  družstvo ZSS Benefit  Ľudovítová s hráčmi ZSS v Kaštieli  - Horné Obdokovce. Víťazom sa nakoniec stalo družstvo ZSS Benefit  Ľudovítová . Na treťom mieste sa umiestil hráči ZSS Clementia  Kovarce. Víťazom blahoželáme.

Krášlime  si okolie- výsadba muškátov

V žiadnej domácnosti, záhrade by nemali chýbať kvety, kvetinové záhony. Kvety, ktoré v črepníkoch, záhonoch rozkvitnú, prinášajú  do našich príbytkov počas celej sezóny farebnosť, ale aj vône a hravosť.

Aj naši klienti si za pomoci zamestnancov skrášlili svoje najbližšie okolie. Do črepníkov vysadili krásne ,farebné  muškáty, ktorými vyzdobili okná a terasy. Tento rok pribudla aj nová skalka, ktorá nahradila už nevyužívané pieskovisko. Taktiež sme na výsadbu využili dutý peň topoľa a dali mu šancu na druhý život.

Takto vysadený exteriér  bude počas leta príjemným miestom na   relax, aktívne trávenie voľného času, miestom na stretnutia, rozhovory s kamarátmi.

Máj, Máj, Máj zelený, pod oblôčkom sadený!

Stavanie Mája má  dlhoročnú tradíciu.  Aj v našom zariadení  túto tradíciu udržujeme. Už po tretíkrát sa naši PSS stretli pri sadení májky.

Napriek upršanému počasiu, sme sa stretli v jedálni zariadenia. Mládenci priniesli májku, dievčence si pripravili pestrofarebné stuhy, ktorými ju  vyzdobili. Potom nasledovala už len veselá zábava. Do tanca a spevu všetkým hral na harmonike Lukáš Bago - zmes ľudových piesní. Následne  mládenci májku postavili na dvor.

Veru bolo nám veselo - pod májom zeleným.

Veľkonočné tvorivé dielne

    Dňa  16.04. 2019 sa v našej jedálni uskutočnilo výtvarné odpoludnie.  Jedáleň sa zmenila na kreatívnu a umeleckú dielňu našich PSS, kde sa každý z nich stal na krátky čas tvorivým umelcom.

    Spoločnými silami sme sa usilovali o čo najkrajšiu  a najfarebnejšiu veľkonočnú dekoráciu .  Na našich stoloch sa objavovali symboly jari  - kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka i jarné kvietky. Výsledkom našej práce sú nádherné, nápadité a jedinečné veľkonočné dekorácie, ktoré skrášľujú priestory nášho zariadenia. 

2.apríl – Svetový deň povedomia s autizmom

Členovia OSN sa v roku 2008 jednomyseľne zhodli, že dátum 2.apríl vyhlásia za Svetový deň povedomia o autizme. V súlade s Medzinárodnou konvenciou o právach ľudí s postihnutím tento deň slúži predovšetkým na zdôraznenie faktu, že je potrebné neustále skvalitňovať život ľudí s autizmom..

Symbolom autizmu je modrá farba – farba komunikácie  a ústredná farba celej  kampane Rozsvieť modrú. Aj naše zariadenie sa v tento deň „oblieklo do modra“ – oddelenia sme si vyzdobili modrými stuhami, obliekli sme si modré tričká a aj naše aktivity sme niesli v modrých farbách – hry s balónom, maľovanie. Večer sme sa zapojili do výzvy a  celé zariadenie rozsvietili.

Veselá koláž z gombíkov

     Dňa 27.3.2019 zavládla v ZSS Harlekýn tvorivá nálada. Prijímatelia sociálnych služieb sa  v jedálni zariadenia stretli ,aby vytvorili  veselé gombíkové obrázky, dekorácie. Téma bola voľná, len v hlavnej úlohe nesmeli chýbať gombíky 

     Pod rukami našich klientov sa gombíky začali meniť na kvety, zvieratá , stromy... Pri činnosti boli aktívni, a to že ich práca zaujala bolo vidno na výsledných dielach. Po práci sme si urobili malú výstavu a  dekoráciami skrášlili chodby zariadenia.

POĎ SA HRAŤ!

V zariadení sociálnych služieb „Harlekýn“ v Topoľčanoch sa dňa 19.3.2019 konalo  spoločné stretnutie PSS pri spoločenských hrách pod názvom „ Poď sa hrať“.

Svoje sily si zmerali v rôznych stolových spoločenských hrách ako  človeče nehnevaj sa, pexese , domine, klobúčiku hop a rôznych konštrukčných  hrách.

Všetci zúčastnení sa cítili veľmi dobre, počas spoločného stretnutia vládla dobrá nálada.

Karneval 

V našom zariadení bol štvrtok 21.02.2019 v znamení karnevalu – plejáda masiek, hudba, tanec a dobrá nálada. V slávnostne vyzdobenej jedálni sa tak ako každý rok stretli rôzne zaujímavé a nápadité masky - rozprávkové bytosti, šašovia, zvieratká, kovboji, piráti či indiáni. Po predstavení masiek začala tá pravá zábava -  každý si mohol zatancovať, zaspievať a v prestávkach vyskúšať svoju šikovnosť v rôznych súťažiach. Karneval sme už tradične ukončili pri fašiangových šiškách.

Vlalentínsky koláčik

Valentín - lásky čas. V tento výnimočný deň si ľudia na celom svete prejavujú lásku a náklonnosť. Inak tomu nebolo ani v našom zariadení.

Na každom oddelení si klienti  za pomoci personálu pripravili sladké valentínske koláčiky. Klienti sa obliekli do záster, k slovu sa dostali varešky, misky , mixér... Zavládol čulý pracovný ruch a o chvíľu po chodbách rozvoniavali buchty s nutelou, palacinky, pudingový a kokosový koláč, torta. Potom už nasledovalo posedenie pri valentínských múčnikoch a utužovanie priateľstiev.