Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2017

15. 1. 2018

Vianočná besiedka

     Dňa 18.12.2017  vládla v Zariadení sociálnych služieb „HARLEKÝN“ v Topoľčanoch  radostná atmosféra.  Všetci sme sa stretli pri rozsvietenom vianočnom stromčeku, potešili sa  a zabavili  pri programe. Obyvatelia spoločne so zamestnancami   zariadenia  si  pripravili zaujímavé pásmo súťaží so zimnou tematikou, spoločne sme si zatancovali a rozlúčili sa zaspievaním vianočnej koledy. Po riadnej zábave bolo sa treba občerstviť. K sladkému občerstveniu prispela naša dobrá teta Janka Bodocká, ktorá našim obyvateľom už druhý rok darovala sladkú maškrtu v podobe vianočnej torty. Ďakujeme 

Vianočné prekvapenie od DM drogérie

 Vianočné prekvapenie si pre našich PSS pripravila firma DM – drogéria. V predvianočnom čase nás navštívilo   5 zamestnankýň  ,ktoré so sebou priniesli pre všetkých PSS kozmetické balíčky. Ďakujeme

MIKULÁŠ 

    Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už tradične chodí medzi deti a rozdáva im sladkosti. Inak tomu nebolo ani 6. decembra, keď v  dopoludňajších hodinách zavítal aj so svojím sprievodom do Zariadenia sociálnych služieb Harlekýn v Topoľčanoch, aby potešil  našich obyvateľov.     Okrem radosti, sladkých balíčkov  priniesol Mikuláš do nášho zariadenia aj atmosféru blížiacich sa Vianoc. 

 

Vianočné tvorivé dielne

     Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Stalo sa už dobrou tradíciou, že v tomto predvianočnom čase si pozývame do priestorov nášho zariadenia kamarátov zo  ZSS  v pôsobnosti NSK, aby sme spolu strávili krásne tvorivé dopoludnie pri pečení vianočného pečiva a zhotovovaní vianočných dekorácií. A tak sa dňa 15.12.2017  v priestoroch nášho zariadenia uskutočnil už 10. ročník Vianočných tvorivých dielní. Naše  tvorivé stretnutie obohatil  a dobrú náladu sa postaral hrou na harmonike aj náš kamarát  Lukáško Bago. Vianočnými dekoráciami a vianočnými koláčikmi sme si vytvorili atmosféru Vianoc, zaželali sviatky lásky, pokoja a oddychu. 

                                      SPRÁVA Z PROJEKTU

 

     Vďaka finančnej podpore nadácie VÚB sa v našom zariadení mohol uskutočniť projekt s názvom : Spoločne dospievame, spoločne starneme, spoločne tvoríme , ktorý predstavil nenásilnú možnosť spolupráce, tvorivosti, spolupatričnosti medzi generáciou seniorov a mentálne postihnutou mládežou. 

     Projekt prebiehal v troch blokoch – Všetko čo mám rád – vytváranie foto rámčekov,

      Cítime sa ako doma – zdobenie a maľovanie porcelánových hrnčekv

      Priatelia do dažďa – výtvarná technika maľovania na dáždniky

     Cieľom projektu bolo naučiť sa spoločne vychádzať, akceptovať sa, spolupracovať a vnímať jeden druhého  bez pocitu menej cennosti. Svojimi malými dielkami sa seniori a naši PSS podelili o svoje životné príbehy a zároveň sa vzájomne naučili novým zručnostiam, komunikácii a seba vyjadreniu prostredníctvom vlastnoručne tvorených diel.

 

                                                                          Ďakujeme

Zlatá brána

  Už piaty rok sa stretávame v tomto čase v priestoroch nášho zariadenia, aby sme spolu strávili zábavno- súťažné dopoludnie. V minulých rokoch sme sa hrali na indiánov, plavili sa ako piráti, cestovali vo hviezdach alebo si pripomenuli slovenské ľudové tradície.

    Dňa 26.09.2017 sme pozvali kamarátov  z deviatich ZSS v pôsobnosti NSK do sveta rozprávok. V  každej rozprávke sa stretli s rozprávkovými bytosťami, ktoré im pomohli  zvládnuť rozprávkové úlohy – vyzdobiť črievičku pre Popolušku alebo perník na perníkovu chalúpku, pomôcť babke sadiť repku, s Ľadovou kráľovnou si prepraviť ľadový kokteil či s Kocúrom v čižmách odkliať zakliaty zámok. Všade vládla dobrá nálada a všetky rozprávkové úlohy sme spolu zvládli na výbornú, čoho dôkazom sú i naše fotografie.

Rekondično-relaxačný pobyt  Duchonka

     V dňoch 22.-24.8.2017  sa 19 PSS zo ZSS „Harlekýn“ zúčastnilo rekondično  – relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme mohli realizovať už po štvrtýkrát  vďaka rodičovskému združeniu pri ZSS HARLEKÝN. Výlet bol odmenou za ich celoročné pracovné a spoločenské aktivity.

    Príjemné slnečné dni ,obklopení prírodou sme strávili zväčša turistickými vychádzkami. Spoločne sme sa poprechádzali okolo vodnej nádrže Duchonka, ďalej naše kroky viedli po turistickom chodníku z Duchonky na Pánsku Javorinu. Zdatnejší turisti absolvovali túru na Podhradie, kde mohli obdivovať zrúcaniny hradu. Po večeroch sme sa venovali športovým aktivitám / hry s loptou, stolný tenis, bedminton/ . Pobyt sme   ukončili tradičnou spoločnou opekačkou.

 Domov sme sa vrátili spokojní,  plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

Máj, Máj, Máj zelený, pod oblôčkom sadený!

Stavanie mája je veľmi pekná tradícia, a preto sme sa  aj v našom zariadení rozhodli túto tradíciu zachovať. Dievčence si nachystali krásne farebné stuhy, ktorými zdobili májku. Mládenci máj následne postavili v centre areálu. Keď sa májka začala stavať, všetkým veselo hrala harmonika. Krásny máj sme si postavili, ale oslava pokračovala ďalej. Do tanca a do spevu všetkým hral na harmonike Lukáš Bago - zmes ľudových piesní.

Veru bolo nám veselo - pod májom zeleným.

 

Veľkonočné tvorivé dielne

  Veľkonočné sviatky sú obdobím, na ktoré sa všetci tešíme, pretože po chladných zimných mesiacoch prichádza jar. Príroda sa prebúdza a slnko do našich domovov prináša novú energiu. 

   Dňa 6. apríla 2017 sa v našom zariadení konalo tvorivé odpoludnie pod názvom „Veľkonočné tvorivé dielne“. Jedáleň sa zmenila na kreatívnu a umeleckú dielňu. Prijímatelia sociálnych služieb z jednotlivých oddelení tvorili a zhotovovali  symboly jari - kuriatka, zajačiky, maľované vajíčka, ovečky a rôzne iné veľkonočné dekorácie. Na záver stretnutia si urobili malú výstavu prác a následne si  skrášlili chodby zariadenia.

PEČIEME BÁBOVKU PRE BABIČKU

     Sladkosti máme všetci radi. Niekto menej, niekto viac a niekto ešte viac. Keďže naši PSS patria k maškrtníkom, ktorí nielen radi ochutnávajú, ale aj sami v kuchyni pripravujú lahodné dezerty, rozhodli sa upiecť bábovku. Nakúpili potrebné suroviny a odetí v zásterách sa s vareškami v rukách pustili do práce. Zmiešať ingrediencie- tu niečo pridať, tam ubrať, dať upiecť. Každý do prípravy vložil kúsok svojho srdiečka. Výsledkom snaženia boli mäkučké a chutné bábovky, ktorých vôňa sa šírila celým zariadením a pošteklila nejeden noštek. Aj takto sme si osladili život a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné pečenie. 

                                            Valentínske srdiečko

Láska je zázrakom života. Každý z nás si praje, aby bol milovaný a šťastný. Šťastie sa neraz ukrýva i v tých najmenších detailoch. Keď sa v našom srdci usadí trpká bolesť a máme pri sebe človeka, ktorý nás podrží, je to ako svetielko, ktoré ožiari aj ten najtmavší kút.

Dňa 14.2. 2017 sa v ZSS Harlekýn v Topoľčanoch konalo tvorivé popoludnie s názvom „Valentínske srdiečko.“ Jedáleň prekvitala nádhernými pestrofarebnými srdiečkami, kvetmi, náramkami a ostatnými krásnymi výrobkami, ktoré sme s PSS spoločne vyrábali pre radosť ku dňu sv. Valentína. PSS boli šťastní, pretože lásku, priateľstvo, porozumenie, objatie im poskytujeme 365 dní v roku a vytvárame pre nich teplo domova. Srdiečka a kytičky, z ktorých cítiť lásku, nám budú spríjemňovať naše zariadenie ešte dlhý čas.

KARNEVAL  2017

„Fašiangy, Turice“ – tak sa spieva v jednej ľudovej piesni. Fašiangy sú časom zábavy, plesov a karnevalov. Keďže zábavu majú radi nielen dospelí, ale aj deti, tak ani u nás sa jeden rok nezaobídeme bez tradičného karnevalu. Nebolo to inak ani tento rok - 22.februára 2017. Jedáleň sa zmenila na vyzdobenú karnevalovú sálu a veselá zábava s plejádou masiek od výmyslu sveta sa mohla začať. Každá maska vyhrala, mala svoje čaro a už teraz sa všetci tešíme na ten budúcoročný karneval.