Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2015

28. 12. 2015

Vianočné tvorivé dielne

     Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Stalo sa už dobrou tradíciou, že v tomto predvianočnom čase si pozývame do priestorov nášho zariadenia kamarátov zo  ZSS  v pôsobnosti NSK, aby sme spolu strávili krásne tvorivé dopoludnie pri pečení vianočného pečiva a zhotovovaní vianočných dekorácií. A tak sa dňa 10.12.2015  v priestoroch nášho zariadenia uskutočnil už 8. ročník Vianočných tvorivých dielní. Naše  tvorivé stretnutie obohatil  a dobrú náladu sa postaral hrou na harmonike aj náš kamarát  Lukáško Bago. Tohtoročné Vianočné tvorivé dielne sa nám podarilo realizovať aj vďaka finančným prostriedkom, ktoré sme získali prostredníctvom projektu z Nadácie Orange „Daruj Vianoce“.

 

Mikulášsky príhovor

    Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už tradične chodí medzi deti a rozdáva im sladkosti. Inak tomu nebolo ani 5. decembra, keď v  dopoludňajších hodinách zavítal aj so svojím sprievodom do Zariadenia sociálnych služieb Harlekýn v Topoľčanoch , aby potešil detské srdiečka a  rozdal im balíčky. 
    Čertovi sa zámer „postrašiť našich statočných obyvateľov“  vydaril,  niektorých premohol strach  a slzami v očiach čertovi sľúbili, že budú dobrý.

     Okrem radosti priniesol Mikuláš do nášho zariadenia aj atmosféru blížiacich sa Vianoc. Tie prichádzajú so svojím tajomným čarom - s láskou a radosťou. Želajme si teda navzájom sviatky plné lásky, pokoja a oddychu.

Besiedka

     Deň 18.12.2015  sa niesol v Zariadení sociálnych služieb „HARLEKÝN“ v Topoľčanoch  v znamení slávnostnej atmosféry. Je  to čas, keď sa všetci spoločne stretneme pri rozsvietenom vianočnom stromčeku, potešíme sa  a zabavíme  pri programe. Obyvatelia   zariadenia  si  pripravili nádherné pásmo Vianočných piesní, kolied, vinšovačiek, scénok, či tanca. Atmosféru umocňovala vianočná výzdoba a vôňa napečeného vianočného pečiva. V závere sa  obyvatelia obdarovali napečenými vianočnými dobrotami, ktoré si spoločne pripravili.

 

Cesta ku hviezdam

Cesta ku hviezdam je názov pre zábavno- súťažné dopoludnie s vesmírnou tematikou, ktoré sme v našom zariadení pripravili 22.9.2015 pre našich priateľov z desiatich ZSS v pôsobnosti  NSK. Prostredníctvom nápadito vytvorenej dekorácie a za sprievodu kozmonauta, ktorý naše kozmické posádky sprevádzal na jednotlivé stanovištia, sme sa pokúsili preniesť do pestrého sveta vesmíru. Obratnosť a šikovnosť si mohli naši priatelia overiť pri zbieraní hviezd z jasnej oblohy, v pretekoch rakiet alebo hádzaní hviezd. Tvorivosť a fantáziu zasa pri vytváraní   prilby pre kozmonauta alebo výrobe hviezdičiek. Veselé dopoludnie sme ukončili posedením pri dobrom guláši.                                                                                                                                                                   

Varíme zo záhrady

Leto je už nenávratne za nami a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási jeseň. Jeseň nie je len ulica plná opadaného lístia, ale je to obdobie, keď na poliach a v našich záhradách dozrieva úroda. Ovocné stromy, ešte predtým, ako úplne stratia svoju bohatú zelenú korunu, nám odovzdajú svoje plody.

Aj na našich jabloniach sa urodili voňavé a šťavnaté jablká, z ktorých si PSS pripravili rôzne maškrty. Na jednotlivých oddeleniach zavládol pracovný ruch. K slovu sa dostali nožíky, strúhadlá, varešky... Po chvíli sa už zariadením niesla vôňa varených jabĺk, jablčných koláčov a štrúdieľ.

Prvá skupina sa rozhodla pripraviť jablkovú štrúdľu. PSS sa ukázali ako zruční kuchári pri strúhaní jabĺk a príprave plnky. Na chutných štrúdľach si  zamaškrtili všetci kamaráti na oddelení.

Na autistickom oddelení pripravovali ovocný šalát, kde okrem hlavnej ingrediencie jabĺk,  nechýbalo ani iné jesenné ovocie- slivky a hrušky. PSS sa zdokonaľovali v pracovnej zručnosti s nožíkom. Naši dospelí autisti pripravovali jablkový koláč. Tí si osvojovali prácu s kuchynským náradím.

Na oddelení dospelákov, kde máme už šikovných kuchárov, z jabĺk pripravili hneď niekoľko receptov. S inštruktážou zvládli prípravu jablčno- makovej štrúdle, kompótu a detskej výživy.

Všetky pripravené jablkové maškrty nielen dobre voňali a vyzerali, ale hlavne všetkým chutili.

Pomôcky z podporených projektov

Mesiac september bol v ZSS „HARLEKYN“, výnimočný tým že prijímatelia sociálnych služieb /PSS/, boli obdarovaní modernými a hodnotnými pomôckami. Z podporených projektov   získali tablety Lenovo od spoločnosti Lenovo Slovensko   a počítače od Nadácie Pontis v spolupráci s  firmou Accenture.

  Tablety a počítače  sú vybavené funkciami, ktoré budú  pomáhať PSS s  mentálne postihnutím ako aj PSS s poruchou Autistického spektra v mnohých oblastiach:

  • Podporovať senzorické experimentovanie – vytvoriť určitý rituála postupne ponúkať nové zmyslové podnety, ktoré sme doteraz nerealizovali prostredníctvom vzdelávacích aplikácií.

  • Redukcia stereotypného a sebastimulujúceho správania, zlepšenie pozornosti prostredníctvom zrakovej stimulácie.

  • Rozvíjať a nadväzovať komunikáciu terapeut – obyvateľ, obyvateľ - obyvateľ, ktorí majúprobléms  komunikáciou -pomocnými aplikáciami a tak dospieť k zlepšeniu sociálnych vzťahov v skupineči komunite.

  • Rozvíjať jemnú motoriku prostredníctvom manipulácie s tabletmi , počítačmi.

  • Získavanie nových a zaujímavých informácií, skúseností, prostredníctvom internetu.

  • Nadväzovanie nových priateľstievprostredníctvom sociálnych sietí.

  • Spestrenie voľného času.

V mene PSS zo „ ZSS HARLEKÝN“  v Topoľčanoch  ďakujeme za spoluprácu a získanie  hodnotných  pomôcok  v podobe   tabletov Lenovo  od spoločnosti Lenovo Slovensko,  nadácií Pontis v spolupráci s firmou Accenture za darovanie počítačov.

REKONDIČNO – RELAXAČNÝ POBYT DUCHONKA

V dňoch 8 – 10.9. 2015  sa PSS zo ZSS „ HARLEKÝN“ zúčastnili rekondično – relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme mohli realizovať  vďaka rodičovskému združeniu pri ZSS „HARLEKÝN“. Rodičovské združenie umožnilo našim 19 PSS prežiť 3 dni v objatí prírody. Príjemné jesenne dni  sme strávili zväčša turistickými vychádzkami. Poprechádzali sme sa popri vodnej nádrži, zvládli sme i  náučný chodník Duchonka – Kulháň, a popri tom sme zberali huby. Po večeroch sme sa venovali športovým a spoločenským aktivitám, pri ktorých sa utužovali priateľstvá. Pobyt sme ukončili tradičnou opekačkou a posedením pri táboráku. Zvuk gitary a šťastný spev sa niesol večernou Duchonkou do neskorých hodín.

Domov sme sa vrátili plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

Projekt - Western Klub

Cuketová party

Slnečné letné dni sme v ZSS „Harlekýn“ v Topoľčanoch spestrili prípravou skvelej dobroty a to cuketových  placiek. Hlavná a dôležitá surovina bola vypestovaná našimi obyvateľmi. Obdobie na cukety bolo aj tento rok výborné, tak sa nám podarilo vypestovať niekoľko kilogramov, ktoré sme sa spoločne  snažili spracovať.

Keďže tuto aktivitu sme nerobili prvý krát, ale už druhý rok, naši obyvatelia  vedeli ako sa má cuketa ošúpať, dávali si už väčší pozor na svoje prsty pri drhnutí cukety, opatrne krájali cibuľku a spomenuli si aj na všetky prísady, ktoré potrebujeme na dobré placky.  Vôňa, ktorá sa šírila celým zariadením bola taká úžasná, že sa všetkým zbiehali slinky. Určite Vás zaujíma, ako sa nám darilo pri prevracaní placiek ? No zo začiatku sme sa pasovali, ale potom sme placky robili ako profesionáli a išlo nám  to od ruky. Naša cuketová párty dopadla veľmi dobre a všetkým obyvateľom placky chutili. Našou ďalšou plánovanou  aktivitou bude pečenie z jabĺčok, ktoré nám dozrievajú v našom malom sade. Určite vás o našej činnosti a úspechoch budeme informovať.

 

HURÁ    PRÁZDNINY


Ako každý rok sme privítali prázdniny oslavou spojenou s opekačkou.
Veľa našich PSS oslavuje práve v letných mesiacoch meniny, narodeniny, a preto trávime spoločne odpoludnie plné hier, zábavy, maškrtenia.

O občerstvenie sa postarali PSS z oddelenia dospelákov, pripravili cestovinový šalát, tiramisu, vystriedali sa pri grilovaní cukiet a chutnej kuraciny. Po ochutnaní všetkých dobrôt si zmerali sily vo futbale, loptových hrách, v boccii. Posedenie sa vydarilo o čom svedčila dobrá nálada všetkých zúčastnených.

Hurá prázdniny sa môžu začať !

VÚB Banka

„Psychomotorické jazdenie vo Western klube“

Združenie priateľov a rodičov  pri ZSS Harlekýn vypracovalo úspešný projekt, ktorý organizovala Nadácia VÚB. Je zameraný na pedagogicko-psychologické jazdenie a pracovnú terapiu s koníkmi v rámci uceleného programu - Western klubu  vo Veľkých Bedzanoch. Je pre klientov  zriadenia ZSS Harlekýn, pre ktorých vytvoríme a prinesieme možnosť nových zážitkov a skúsenosti so zvieratami, ale aj novými ľuďmi.

Program Western klubu  prebieha počas 4 mesiacov /jún – september/. Pomôže 15 – 20 klientom sa aktívne zúčastniť na 13 stretnutiach. Činnosti v tomto projekte prebiehajú pravidelne – každý mesiac a spočívajú v absolvovaní programu 3 krát za mesiac pod vedením odborného pracovníka. V rámci programu je zabezpečená individuálna autobusová preprava . 

Kôň môže  deťom zlepšiť schopnosť prispôsobovať sa, sústrediť sa a zároveň zamestnávať všetky zmysly. Jazda na koni im dodáva sebadôveru a stimuluje komunikačné schopnosti. Western klub má 3 jazdiarne (kruhovú, obdĺžnikovo – pieskovú a trávnatú). Hlavným cieľom je zážitkové obohatenie pre mentálne a telesne postihnutých klientov. Ide o spôsob zmierniť a spríjemniť pobyt v zariadení, rozšíriť ich vnímanie, pocítiť lásku a podporu.

Tieto aktivity majú aj dôležitý integračný cieľ– kone, ich teplo a blízkosť, ako aj blízkosť ľudí pracujúcich s koňmi umožňujú klientom voľne sa stretnúť mimo zariadenia a necítiť sa odsunutý a nepochopený. Ide o prekonanie bariéry, ktorú pociťujú od spoločnosti a objavujú nové výzvy.  Zaobchádzaním s koňmi majú deti a mládež  možnosť prežívať kladné emócie, ktoré sú veľmi silným motivačným efektom, ktorý ovplyvní ich psychiku – vnímanie a poznávanie, motoriku a stabilitu, ako aj sociálnu zaradenosť a súdržnosť bez stresu. Spoločná príprava koňa, čistenie, hry zo zeme, učenie sa o koňoch, práca v stajni, komunikácia s ním – to je základom pre úspešnú spoluprácu.

Na záver programu sa môžu  tešiť na „ western piknik“ s rodinnými príslušníkmi a ergoterapeutmi, ktorý je spojený s udeľovaním upomienkových predmetov, zábavu a  fotenie s koníkmi.                                                                                                                

NOVÝ KAMARÁT

Dňa 18.6.2015 sa konala v ZSS Harlekýn v Topoľčanoch  akcia s názvom „ Nový kamarát“. Do nášho zariadenia prijali pozvanie členovia Kynologického klubu v Prašiciach so svojimi vycvičenými psami. Päť psov nám predviedlo čo dokážu,  ako vedia poslúchať svojich pánov,  ako reagujú  na svoje meno, poslušnosť. PSS so zatajeným dychom sledovali psov v akcii. Najviac ich zaujalo stopovanie a chytanie páchateľa. Všetky psie výkony odmenili naši PSS veľkým potleskom.  Celý program  bol  zaujímavý a náučný.  

BOCCIA

Dňa 17.6.2015 sa konal v ZSS „ Harlekýn“ v  Topoľčanoch   2. ročník o putovný pohár v turnaji BOCCIA. Turnaja sa zúčastnilo 6 zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti NSK ZSS Benefit  Ľudovítová, ZSS v Kaštieli  - Horné Obdokovce, ZSS Clementia  Kovarce, ZSS  Harmónia -   Horné Štitáre, ZSS  Môj domov – Topoľčany, ZSS Harlekýn Topoľčany.  Všetci hráči pristupovali ku hre so záujmom a zodpovedne. Mnohé hry boli vyrovnané a o výsledku rozhodovali centimetre. Priebeh turnaja bol napínavý do poslednej chvíle. Posledná hra ukázala na víťazné  družstvo „ ZSS Harlekýn „ v Topoľčanoch a putovný pohár zostal doma. Druhé miesto patrilo družstvu ZSS  V Kaštieli a na treťom mieste sa umiestnilo družstvo ZSS Clementia. Víťazom blahoželáme.

„VEĽKONOČNÝ OBRAZ“

Po zimných mesiacoch prichádza obdobie jari a s nim spojené  Veľkonočné sviatky. Dňa 19. marca sa v ZSS Harlekýn v Topoľčanoch konalo tvorivé odpoludnie pod názvom „Veľkonočný obraz“. Jedáleň sa zmenila na kreatívnu a umeleckú dielnu našich PSS, kde sa každý z nich stal na krátky čas tvorivým umelcom. Spoločnými silami sme sa usilovali čo najkrajší a najfarebnejší obraz. Na našich obrazoch sa nachádzali symboly jari  -   kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka i  jarné kvietky. Výsledkom nášho úsilia sú nádherné nápadité a jedinečné veľkonočné obrazy, ktoré skrášľujú priestory nášho zariadenia.

Karneval

V duchu hesla „život je karneval, v ktorom stokrát zmeníš masku“ sa v našom zariadení dňa 4. marca 2015 konal tradičný karneval. Nádherne vyzdobené priestory jedálne sa zaplnili tými najoriginálnejšími maskami od upíra, vlka či chobotnice, cez motorkára, sochu slobody a bábätko, až po známu filmovú postavičku Asterixa. Karneval začal krátkym úvodným príhovorom, po ktorom nasledovalo predstavenie masiek z jednotlivých oddelení, sprevádzané búrlivým potleskom. Následne sme sa všetci nechali unášať vírom tanečnej zábavy. Ako sa na správny karneval patrí, nechýbali ani súťaže a deti mali možnosť zmerať si svoje sily v dvoch súťažných disciplínach. Všetci sme tak zažili zábavné dopoludnie plné tanca, smiechu a dobrej nálady a už teraz sa veľmi tešíme na budúcoročný karneval.

ŠIKOVNÍ KUCHÁRI

Dňa 23.2.2015 sa v ZSS Harlekýn konalo odpoludnie , zamerané na získanie nových praktických zručností a skúsenosti pri príprave jedál. PSS  mali príležitosť oboznámiť sa s postupom a prípravou ich najobľúbenejšieho jedla. Z ponúknutého výberu sa na všetkých oddeleniach jasným víťazom stali palacinky. Oblečení v zásterách a vyzbrojení kuchynským náradím, si najskôr pripravili cesto, ktoré nalievali na  rozpálenú panvicu. Niektorí sa prvýkrát učili manipulovať s  kuchynským náradím a spotrebičmi. To bolo radosti, keď sa na  tanieri objavili prvé palacinkové výtvory, ktoré si tvorcovia plnili lahodnými plnkami. Na záver sa všetci zhodli, že sú to tie najlepšie palacinky. „ Dobrú chuť!“

ZAĽÚBENÉ PALACINKY

Lásku a priateľstvo potrebujeme k životu všetci. V každom z nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Preto sme sa rozhodli usporiadať stretnutie ,ktorého  cieľom bolo prežívať lásku a priateľstvo intenzívnejšie ako po iné dni.

Dňa 25.2.2015  sa v ZSS Harlekýn uskutočnila akcia „Zaľúbené palacinky“. Pozvali sme si priateľov zo štyroch zariadení /ZSS v Kaštieli, ZSS Harmónia, ZSS Benefit, ZSS Clementia/,aby sme tento romantický deň prežili spoločne. K romantike patrí aj dobré jedlo. My sme zvolili palacinky. Všetci do prípravy palaciniek vložili kúsok svojho srdca. Naše zaľúbené palacinky dýchali romantikou, priateľstvom . Aby februárový deň bol dokonalý, slávnostne si prestreli stoly, na ktorých nechýbali sviečky, lupene ruží a srdiečka. Následne páni pozvali dámy na slávnostný obed vo dvojici. Pri chutnom jedle sa utužovali vzťahy, plánovali sa ďalšie stretnutia .Všade navôkol bolo cítiť lásku, pozitívnu energiu a priateľstvo.